Tak pa...satgi makcik continue......sibuk sikitttt je satu dua hari ni........
Hari ni buat koay teow thng;
Simple saja;
Kuah: 1.5 l air + 2 chicken cube (stock) + lada sulah di rebus.
Koay teow, fish ball etc, taugeh, sayur di celur.
Garlic oil: cincang bawang putih & goreng (simpan/ambil bawang dgn minyak dia sekali)
Kicap: kicap + cili potong
Note: Mesti nak letak bawang n kicap tau sebab kuah dia tu kan very very plain.
source: google image
Cantik kan? Esok esok lah kita cerita pasai bunga ni no.......
McK
makcik, dari kecik sy tak suka makan kuey teow. tapi sejak balik dari outstation kat Penang 2010 haritu, member bawa gi makan char kuey teow bwh pokok mana ntah, sedap betul rupanya.. terus jadi gian. sampai sekarang taktau mcmana nak buat dia berkuah mcm kat penang tu. sbb bila masuk air, kuey teow jadi kembang.. =,='
ReplyDeletetetiba jumpa mali corner kat danau kota.. senang, beli terus.. hehe..
4f8, tu char kuey teow sany kot...bawah pokok tepi jalan. Ada lagi satu, kat kedai, lagi sedap, mai sini makcik bawak pi makan...:))
DeleteMakcik lebih suka yg kering sikit...chinese style...my pakcik pun terer buat ni..
Thng tu bukan kependekan perkataan ya makcik? Mula2 baca ingatkan Thng tu stands for Terhangat...hahaha..So, is it chinese word?
ReplyDeleteHahahah bukan terhangat la dek oiiii...thng tu cina kata berkuah/sup (agaknya sup bodo cam ni punya la kot) ...very plain soup.
Deleteorg Penang mmg sahih expert masak kuey teow kaw!
ReplyDeleteCara masak tu Q yg membezakan koay teow melayu n chinese.....
DeleteSeriously,,look sedapp sangat..kena g penang ni!!
ReplyDeleteHaaaa abillll, cek ni tengah lapaq kaaa... No prob, mai restoren makcik 97 lebuh nipah, kita hidang koay teow thng.
DeleteSalam McK
ReplyDeleteNampak sedap!
Mama tak pernah makan benda alah tu...!
Ada masa nak cuba.
Cuba lah mama ju, simple, light and sedap....with that resepi yg makcik bagi tu...agak boleh buat tak?
Deletekoay teow thng..sedap..
ReplyDeletedah lama gak x makan..
dulu x pandai sebut..skang dah tahu hahaha tu pun nak cerita:)
Kan zie...koay teow thng ni light saja rasa dia...
Deletefirst time makan koay teow ni dekat Melawati, kedai makan Erma Fatima... waktu tu semua artis berlumba2 bukak kedai makan.
ReplyDeleteoooo, mcm tu ke buat garlic oil, TQ TQ
Garlic oil boleh simpan dlm fridge
DeleteSalam..nak cuba jgk la..sure si tecik tu suka 'cup' (bahasa telo anak).hheh...
ReplyDeleteYa sally sila lah buat cup ni...pastu bagitau tokcik kantin sedap ke tidak ye
Delete