Wednesday, February 6, 2013

Soalan: How to de-spam

Few entries back, makcik ada bertanya macam mana nak de-spam.

Sebelum tu sebenarnya, makcik tak pernah tau ada bendalah ni sampailah kawan makcik bagitau yg komen dia dalam entry makcik tak masuk (i mean his comment/s not published in my entry's comment box). Dia suruh check spam.......

Ha? aku tak tau pulak ada komen akan masuk spam? Sungguh makcik ni kot buta IT, i don't know this exists...dah lah jenuh mencari tang mana ada sebut spamnya...

At last jumpa lah jugak and true enough...memang komen kawan makcik ni masuk kat spam.....

Soalan yang makcik tak dapat jawapan sampai sekarang is:

How to de-spam a person? Macam mana nak buat so tiap kali komen dia terus masuk komen box.

Jadi sesiapa yang tahu jawapan, mohon share kat sini ya...

Cakap pasal spam ni........lepas dah godek godek cari tang mana spam ni duduk....... banyak rupanya komen yang dok parking kat dalam tu. Mostly from anonymous lah.......


Hilighted in blue is one of the comments, extracted from the many comments in pic below...

Yang hilite in red tu pulak adalah topik entry makcik yang dia tu baca.....

HAHAHA apa cer?

"helpful data....." from the so-called entry on how to make soya bean jelly?

Patut lah encik Blogger letak yang ni dalam spam kan?


"Wow! Finally I got a website from where I be capable of really take helpful data concerning my study and knowledge. Feel free to visit my web blog : lägenheter i Alanya Turkiet on Soyabean Jelly"










My ultimate soalan is still: HOW TO DE-SPAM genuine comments



McK

18 comments:

  1. Kakcik pun tak tahu macamana nak de-spam... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.....kesian kat genuine friends....sementara kena check spam box selalu lah

      Delete
  2. er...
    kita wordpress..

    takleh lah nak tolong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problemo, bukan masalah negara tak apa...

      Delete
  3. Aina tak pernah nak ambik tau semua tu... Tau publish comment jerk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik pun...tapi kesian bila kawan dok tanya apasal komen dia tak keluaq kat komen box....

      Delete
  4. Salam keriangan McK!
    Mama tak taulah....

    ReplyDelete
  5. huhu..me too mck..byk komen spam..but don't know how to remove spam..yang Sally tahu kena guna install word verification to avoid spam..tapi kdg menyusahkan blogger lain nak komen kan..Sally pun tgh usahakan cmner nak remove spam ni..dulu spam ni just masuk inbox email Sally je.tapi tak appear kat blog but now from blog komen dah boleh baca dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sally nanti makcik cuba check site yg sally bagi kat bawah tu....

      Delete
  6. MCK..
    Sally pergi kat link sini
    http://support.google.com/blogger/bin/request.py?contact_type=spam&blog_ID=&blog_URL=

    ReplyDelete
  7. Saya lagi la tak tau hahaha buta gak IT saya ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abil, biaq buta aiT jangan buta haT.....

      Delete
  8. Salam ukhuwah McKantin @ MCK. Cantik nama ni.. suke suke.. hehe.. saya datang melawat dari rumah Cik Queenie yang cekap masak tu. Selamat berkenalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam zana,

      Selamat datang n terima kasih. Sudi sudilah makan apa2 yg 'terhidang' tu ye

      Delete
  9. Replies
    1. Tak apa...kot kot ada yg reti nanti kita belajaq

      Delete