Thursday, February 14, 2013

Koay Teow T'hng...

Adehhhh, Lawatan ke rumah kawan2 tak habis lagi...........

Tak pa...satgi makcik continue......sibuk sikitttt je satu dua hari ni........

Hari ni buat koay teow thng;




Simple saja;

Kuah: 1.5 l air + 2 chicken cube (stock) + lada sulah di rebus.

Koay teow, fish ball etc, taugeh, sayur di celur.

Garlic oil: cincang bawang putih & goreng (simpan/ambil bawang dgn minyak dia sekali)

Kicap: kicap + cili potong

Note: Mesti nak letak bawang n kicap tau sebab kuah dia tu kan very very plain.


source: google image

Cantik kan? Esok esok lah kita cerita pasai bunga ni no.......





McK

16 comments:

  1. makcik, dari kecik sy tak suka makan kuey teow. tapi sejak balik dari outstation kat Penang 2010 haritu, member bawa gi makan char kuey teow bwh pokok mana ntah, sedap betul rupanya.. terus jadi gian. sampai sekarang taktau mcmana nak buat dia berkuah mcm kat penang tu. sbb bila masuk air, kuey teow jadi kembang.. =,='

    tetiba jumpa mali corner kat danau kota.. senang, beli terus.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4f8, tu char kuey teow sany kot...bawah pokok tepi jalan. Ada lagi satu, kat kedai, lagi sedap, mai sini makcik bawak pi makan...:))
      Makcik lebih suka yg kering sikit...chinese style...my pakcik pun terer buat ni..

      Delete
  2. Thng tu bukan kependekan perkataan ya makcik? Mula2 baca ingatkan Thng tu stands for Terhangat...hahaha..So, is it chinese word?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah bukan terhangat la dek oiiii...thng tu cina kata berkuah/sup (agaknya sup bodo cam ni punya la kot) ...very plain soup.

      Delete
  3. org Penang mmg sahih expert masak kuey teow kaw!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cara masak tu Q yg membezakan koay teow melayu n chinese.....

      Delete
  4. Seriously,,look sedapp sangat..kena g penang ni!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa abillll, cek ni tengah lapaq kaaa... No prob, mai restoren makcik 97 lebuh nipah, kita hidang koay teow thng.

      Delete
  5. Salam McK

    Nampak sedap!
    Mama tak pernah makan benda alah tu...!
    Ada masa nak cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah mama ju, simple, light and sedap....with that resepi yg makcik bagi tu...agak boleh buat tak?

      Delete
  6. koay teow thng..sedap..
    dah lama gak x makan..
    dulu x pandai sebut..skang dah tahu hahaha tu pun nak cerita:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan zie...koay teow thng ni light saja rasa dia...

      Delete
  7. first time makan koay teow ni dekat Melawati, kedai makan Erma Fatima... waktu tu semua artis berlumba2 bukak kedai makan.

    oooo, mcm tu ke buat garlic oil, TQ TQ

    ReplyDelete
  8. Salam..nak cuba jgk la..sure si tecik tu suka 'cup' (bahasa telo anak).hheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya sally sila lah buat cup ni...pastu bagitau tokcik kantin sedap ke tidak ye

      Delete