Tuesday, September 17, 2013

Butter Chicken

Bila anak2 balik, depa akan balik dengan satu list...especially son2 lah :)

List menu yang dia dok mengidam!

Salah satu darinya....

Asalnya, son1 & son2 bawak makcik makan kat satu restoran di....(Subang Jaya kot) & depa order nasi putih dengan butter chicken SAHAJA...dan semua meja yang lain pun cuma ada lauk tu saja..

Maknanya memang butter chicken adalah signature dish kat situ lah.

Jadi bila dia orang balik sini, makcik cuba lah.

Walau tak 100% (mestilah resepi dia org rahsia kan), the taste is there.....









Butter Chicken:


Chicken fillet/boneless chicken - Cut into thumb size. (makcik beli kat s'mart)
Cili padi, potong kecil, jumlah ikut kepedasan sendiri
Daun kari ; potong kasar atau biar macam tu saja
Susu cair

Minyak untuk menggoreng

Butter


1. Letak garam kunyit pada isi ayam. Tabur sikit tepung jagung & gaul sebati.
2. Goreng (deep fry) ayam hingga masak (kekuningan), toskan
3. Buang semua minyak dalam kuali tu atau guna ja kuali lain; masukkan butter.
4. Tumis cili padi dan separuh daun kari, hinggah agak2 layu.
5. Masukkan ayam tadi, kacau2 sikit, perlahankan api
6. Tuang susu cair, agak sendiri lah ya.
7. Kalau cair sgt, boleh tambah tepung jagung sikit. Add the rest of daun kari
8. Rasakan garam, tutup api. Hidang

Note: Kalau yang suka manis tu tambahlah gula sikit....katanya (tak tau lah sapa kata), kedai tu guna susu manis utk gravy, wallahualam

Makcik: A simple one-dish meal & sedap


Walau pun ai suri rumah, jangan tak tau, ai pon bizi jugak tau..........















McK






16 comments:

  1. Ringkas - dan yang penting, sedap. :)

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap mck:) masa balik mesia ada gak dengar org cerita.
    Thanx for the recipe!

    ReplyDelete
  3. saya suka makan butter chicken..cumanya tak boleh nak makan banyak hehehe....
    **rajin makcik mengait ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. muak kan amin....sebab lemak

      mengait tu baru start semula, dok refresh...last time buat masa umor 15 kot..very very long time already

      Delete
  4. Tempahan yang perlu disiapkan ke Makcik?

    Sekarang ni pelan2 dok try pelbagai resepi bagi anak2 kalau dak ni kari, sambal, sup itu jelah ulang2 typical.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya aina, dok siapkan tempahan...

      budak2 ni kena introduce slowly and interestingly...

      Delete
  5. Nanti nk try! Dh mati akal pikiaq menu. Walhal dua org saja pun yg nk makan. Tq Makcik!

    ReplyDelete
  6. projek apa lak tu yuu...?

    mengait lak..?
    buat beg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bags jugak.....dpun sambil2 refresh my mengait....juga berhajat nk buat bag la..apa lg

      Delete
    2. bags jugak.....dpun sambil2 refresh my mengait....juga berhajat nk buat bag la..apa lg

      Delete
  7. suri rumah pun sibuk..apatah lagi yang bekerja + suri rumah + mengada2 nak sambung belajaq + ada hati lagi nak jahit manik bagai = huwaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kerja dulu makcik punya sabtuAhad mmg khusus utk jalan2 atau cooking/crafts.

      Delete