Petua Dapur..
Aceh ceh ceh
macam mana tu makcik?
Usai entry sebelum ni..................
Tanya Sue ; camna nak tanam cenehom, basil & pudina?
Makcik kata ; senang......ambik batang dia, rendam dalam air satu dua hari N cucuk lah ke pasu bertanah...
(so far i am lucky....kalau tak tumbuh...hmmm nasib lah kan)
Kata zana; makcik tanam lah kantan pulak...
makcik; hai lah zana, kena beli pasu besaqqq....
:=D
Penang hujan lagi seharian...............
Masih lagi pasal, daun2 tanam tanaman...............
Kadang bila pergi pasar, beli terlebih.....
Jadi camni lah makcik buat untuk pastikan kesegarannya......
Cenehom/daun laksa/kesum and kantan.....
Letak (secukup untuk sekali masak) dalam bekas, letak air,
tutup dan letak dalam freezer...
Bila nak guna (asam pedas/laksa), masukkan dengan ais sekali....
tetap segar
McK
KL pun hujan seharian ini...
ReplyDeleteKakcik tak tahu petua tu. Terima kasih kerana kongsikannya. :)
sama2 kakcik
Deletesalam Mck,
ReplyDeletelike 100x entry ni..siap ada petua simpan daun kesum & bunga kantan..suka..suka..suka..
like like like....:)) tq
DeleteOkeh makcik...
ReplyDeleteSaya dah suruh Fiza tgk entri makcik ni...Sebab bukan saya yg masak...hahahaha...
Penang hujan? heaven la kan....;)
ooo bila ai jwb harini....penangdah summer la :))
Deletegood idea eh makcik !
ReplyDeleteyes!
Deletebagus idea nieh..tak terpikir lak boleh wat gitu untuk kekalkan kesegaran nya... :D
ReplyDeleteErrr, cer amin dok dlm frizer....awet muda gamaknya yer...
Deletedah banyak ari ujan ni..kain makin bertimbun..rasanya nak kena wat temporary penyidai dalam umah la..
ReplyDeletedulu sayur yang zi beli memang cepat sangat layu n kuning.pastu member rekemen vege container tupperware.zi pun try la.memang elok la.kadang2 dekat sebulan sayur still segar.cuma makan ruang sikit la dalam peti ais
once upon a time makcik pernah ada tpt sayoq cap t'ware ni....dia ada cam 'penapis' kat bawah tu kan?
Deleteentah kemana la itu tupperware tu menghilang, makcik dok guna tipuware je lani
ooo mcm ni eh.thanks for info MK
ReplyDeleteok slamat mencuba cik puan rara
DeleteAlamak! Nama saya ada dalam entry ni... hahaha... kantan perlukan tanah yang besar. Terimakasih tips simpan dalam tepewe tu.. sebab kantan selalu je busuk kat tangkainya.. takpun jadi hiasan dapur je..
ReplyDeletehahahah glamer you
Deletetkasih kerana tip tu.tak pernah tau.
ReplyDeleteTanamlah lengkuas, mama ada lengkuas fesen baru, pokoknya kecik tanam dlm pasu dan cepat brbuah!
kat mn nak cari lengkuas pesen baru ni mama ju?
DeleteBrilliant idea!
ReplyDeletesy ni silent reader, tp semangat ni nk bagitau, resepi makcik buat kuah bolognese letak mushroom soup telah membuatkan anak2 sy suka makan,habis licin. Sebelum ni semua takmo makan sebab masam, dh dikurangkan tomato pon takmo..
thanks makcik!
tq jd reader ya. alhamdulillah...tak ada benda buat kita happy selain tgk anak2 suka mkn apa kita masak kan?
DeleteWOW!!
ReplyDelete(kata Saudagar unta Husin Lempoyang)
Eh.....itu Husin Lempoyang bukan suda mati kah?
DeleteWoo..gebunya senohom tu. Gemuk gemuk daunnya :)
ReplyDeletehaha hat tu ja yg gebu...pudina dok diet!
DeleteGeniusnya makcik! Ni petua berguna utk org yg susah nk dptkan dua benda tu. Tqvm!! :)
ReplyDelete