Tuesday, September 10, 2013

Macam ni.................


Petua Dapur..


Aceh ceh ceh

macam mana tu makcik?

Usai entry sebelum ni..................

Tanya Sue ; camna nak tanam cenehom, basil & pudina?

Makcik kata ; senang......ambik batang dia, rendam dalam air satu dua hari N cucuk lah ke pasu bertanah...
(so far i am lucky....kalau tak tumbuh...hmmm nasib lah kan)

Kata zana; makcik tanam lah kantan pulak...

makcik; hai lah zana, kena beli pasu besaqqq....

:=D

Penang hujan lagi seharian...............

Masih lagi pasal, daun2 tanam tanaman...............

Kadang bila pergi pasar, beli terlebih.....

Jadi camni lah makcik buat untuk pastikan kesegarannya......









Cenehom/daun laksa/kesum and kantan.....





Letak (secukup untuk sekali masak) dalam bekas, letak air,
tutup dan letak dalam freezer...
Bila nak guna (asam pedas/laksa), masukkan dengan ais sekali....
tetap segar








McK







25 comments:

  1. KL pun hujan seharian ini...

    Kakcik tak tahu petua tu. Terima kasih kerana kongsikannya. :)

    ReplyDelete
  2. salam Mck,
    like 100x entry ni..siap ada petua simpan daun kesum & bunga kantan..suka..suka..suka..

    ReplyDelete
  3. Okeh makcik...
    Saya dah suruh Fiza tgk entri makcik ni...Sebab bukan saya yg masak...hahahaha...

    Penang hujan? heaven la kan....;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo bila ai jwb harini....penangdah summer la :))

      Delete
  4. bagus idea nieh..tak terpikir lak boleh wat gitu untuk kekalkan kesegaran nya... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errr, cer amin dok dlm frizer....awet muda gamaknya yer...

      Delete
  5. dah banyak ari ujan ni..kain makin bertimbun..rasanya nak kena wat temporary penyidai dalam umah la..

    dulu sayur yang zi beli memang cepat sangat layu n kuning.pastu member rekemen vege container tupperware.zi pun try la.memang elok la.kadang2 dekat sebulan sayur still segar.cuma makan ruang sikit la dalam peti ais

    ReplyDelete
    Replies
    1. once upon a time makcik pernah ada tpt sayoq cap t'ware ni....dia ada cam 'penapis' kat bawah tu kan?

      entah kemana la itu tupperware tu menghilang, makcik dok guna tipuware je lani

      Delete
  6. Alamak! Nama saya ada dalam entry ni... hahaha... kantan perlukan tanah yang besar. Terimakasih tips simpan dalam tepewe tu.. sebab kantan selalu je busuk kat tangkainya.. takpun jadi hiasan dapur je..

    ReplyDelete
  7. tkasih kerana tip tu.tak pernah tau.
    Tanamlah lengkuas, mama ada lengkuas fesen baru, pokoknya kecik tanam dlm pasu dan cepat brbuah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat mn nak cari lengkuas pesen baru ni mama ju?

      Delete
  8. Brilliant idea!
    sy ni silent reader, tp semangat ni nk bagitau, resepi makcik buat kuah bolognese letak mushroom soup telah membuatkan anak2 sy suka makan,habis licin. Sebelum ni semua takmo makan sebab masam, dh dikurangkan tomato pon takmo..
    thanks makcik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq jd reader ya. alhamdulillah...tak ada benda buat kita happy selain tgk anak2 suka mkn apa kita masak kan?

      Delete
  9. WOW!!
    (kata Saudagar unta Husin Lempoyang)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh.....itu Husin Lempoyang bukan suda mati kah?

      Delete
  10. Woo..gebunya senohom tu. Gemuk gemuk daunnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha hat tu ja yg gebu...pudina dok diet!

      Delete
  11. Geniusnya makcik! Ni petua berguna utk org yg susah nk dptkan dua benda tu. Tqvm!! :)

    ReplyDelete