Salam Selasa............
Let's talk about makan...............
Sharing is caring...................
Hokaido Chiffon Cupcake
Bergambar bersama2 snow cheese cake
Makcik tak buat custard, cuma guna whipped non-diary cream saja.
Makcik copypaste resepinya.....thx maisya
HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
My Sumber: Maisya
(ada banyak lagi blog yg ada resepi ni ya)
4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder
4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin
Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata
Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama
Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek
Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.
CREAM CUSTARD
by : Honey
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
Masak sehingga pekat.
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.
Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.
Tambahan:
Pada yang bertanya, Muzium Antik BM terletak di Tanah Liat, Bukit Mertajam.
Makcik cuba tanya en Gugel, tapi dia pun blurr, jadinya pada sapa2 yg nak ke situ, elok lah check ngan Ms Waze/GPS for Tanah Liat, bawak lah slow slow.....nampak rumah ni...haaa dia lah tu..
McK
makan snow cheese cake...sambil tgk kereta kena basuh snow wash style...hahahaha
ReplyDeleteHaaaa elok la tu...taboq cheese ataih tu, dengan keta sekali boleh makan..hahaha happy tuesday...ada org mai mintak mc lagi?
DeleteKakcik bila tengok resepi, selalu fikir 'rajinnya orang ni masak memasak'...
ReplyDeleterajin jugak bila urat rajin tu kembang.....
Deletehaha urat rajin zi sat kembang sat kuncup..mai tang kuncup tengok dapuq pun rasa nak muntah hehehe
DeleteKakcik bila tengok resepi, selalu fikir 'rajinnya orang ni masak memasak'...
ReplyDeletewah sedapnya nampak....lama dah nk cuba hokkaido cupcake ni....tgh cari masa yg sesuai bila nk mula ni
ReplyDeletetunggu masa sesuai or tunggu masa ramai org kat rumah
DeleteOrg kretif masak apa pon sedap..eheheee...
ReplyDeleteishhhh pasai apa komen makcik sebelum ni tak keluaq?...aina, semua org adalah kretif...dgn cara sendiri.
Deletesedapnya makcik :)))
ReplyDeletemcm nak p umah makcik la weekend ni..boleh jamu dgn kek ni kot..ha haha
kek biasa2 pun sy tak rajin..apatah lagi kek nama pelik2 ni..lagi la tak rajin nak buat.. :p
bolehhhhh...tapi nak mai baik roger roger dulu....hehe satgi nak buat kejutan..mmg terkezut la...makcik jamu kat Kayu...
Deletekak!!
ReplyDeletepanjang resepi!!!
saya baru terjebak dengan Hokkaido Cake ni!
sedapppnyaaaaaaaa!!!!!!!!
nengok resepi panjang gitu... hehehehee.. beli je lah jawapnya!
tenkiuu kak..
for info
Rumah kat Tanah Liat tu..
yu know me.. :)
pasti sampai nanti!!!!
alah..... removelah Cream Custard resepi tu...pendek lah jadinya..
Deleteprocedure nak jait orang gerenti laaagii panjang, betui dak?
hahhahaaa..
Deletedok aihh..
5 menet je..
:)
kek tu nampak menggebu.. nyumnyum..
ReplyDeletemmg gebu & pastinya nyum nyum :)
Deletesejak duk berdua ni mama mcm hilang skill memasak, serba tak menjadi!namun nak salin gak resepi. tk.
ReplyDeletesama gak ngan makcik....tapi sesekali buat juga..
Deletehehehe...dulu saya sangat2 suka bab makanan sehinggalah ke satu hari saya mendapati ada sesuatu yang tak kena dengan diri saya. hehehehe, kini saya berusaha untuk kembali kurus. sekian kisah benar dari saya
ReplyDeletehahaha makan sebijik tak gemok aihhhh.
Deleteeh, makcik pakcik dok minum 'smoothie' - apple, celery, ketul ais + timun/lemon/whatever...cubalah ...nanti makcik share dlm entry (bila bila) nanti
ohhhh mamaaaaiiii.... sunggoh menggoda je jiwa raga BW hari ni sbb banyak yummilicious makanan...!!! tqs sis for sharing...
ReplyDeletewelkam welkam :)
Deletesaya pantang tgk kek....meleleh..:)
ReplyDeletesaya pantang tgk kek....meleleh..:)
ReplyDelete