Monday, September 9, 2013

Jom pi kebun........

Hehe...kebun la sangat kan.

Salam hari isnin.....blues bagi kebanyakan orang, tapi heaven bagi dia....

Penang............hujan lebat.

Mendung, redup, sejukkkk...........

Di hari yang redup sejuk ni....meh lah kita cerita yang hijau hijau saja............

Di halaman rumah makcik yang hanyalah sekangkang kera ni (macam mana depa boleh banding ngan kera ni???), ada banyak pasu yang di dalamnya tertanam pokok2 yang...............(lost for words...)




Dihujung sana tempat mu...............

Bunga Melur.........




Cenehom @ daun laksa 

Pudina

Kucai 

Daun kunyit 

 Bunga kenanga (betul?)

Limau Purut 

Kaduk 

 Ulam Raja

Karapole @ daun kari 

 Cili Padi

Cili padi juga

Kerak nasi

 Sabah snake grass?(tak pasti tapi tu yg org kata)

 Basil 


 Pandan - tanam semula

Cekur


Tapi...................yang rajin tanam bukan lah makcik ya.....................

Yang hasil tangan makcik kat sini hanyalah cenehom , pudina & basil..........

Oppps lupa....tu pasu hujung sekali tu...pokok lemuni...   
makcik cuma cucuk gitu saja pucuknya...tengok2...eh hidup la....
HIDUP lemuni (sebut kuat2 tau)


Lagi pun tangan makcik ni panas lah (alasan)...tanam apa pun susah nak idop.....


Mak mentua makcik yang rajin buat semua tu.....makcik boleh siram je....nak korek2 tanah tu pun agak2........takut jumpa crawlies yang tidak ku suka.....


Nak cuba semai duit syiling & duit kertas pulak lepas ni.....kot kot menjadi, boleh lah tuai hasil hujung tahun nooooo :)))


Sekian coretan budak kampung yang takut creepy crawlies


McK










30 comments:

  1. Nak harumkan rumah dah anak kenanga, bunga melur dan kerak nasi.

    Nak masak2 segala jenis daun petik2 ja tepi rumah, nikmat betoi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu market mai dok sebelah rumah, lagi nikmat kan....hahaha...minus the noise and the smell lah :)

      Delete
  2. banyak nya hasil tanaman. sejuk mata tengok hijauuu je

    ReplyDelete
  3. Wah hebatnya kebun dia..... baru dgr cenehom!
    best berbudi dgn tanah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cenehom = daun laksa = kesum (baru ingat)

      Delete
  4. salam McK,
    how have you been?? mai lah ajaq I camna nak tanam daun kesum and daun pudina tu.. I tried tanam few times tapi asyik mati jer :(

    basil leaves ni daun selasih kah???

    ReplyDelete
    Replies
    1. I m fine thx blu....yang makcik tanam n idop tu semuanya jenis senang je....cuma letak dlm botol/bekas berisi air utk beberapa hari, the cucuk je dalam pasu yg ada tanah...

      kadang tu makcik cucuk terus je....kadang idup, kadang tu mati

      Delete
    2. daun kesum dan daun pudina tu nak byk air tak?? and kena byk cahaya matahari atau letak tempat redup.. ???

      Delete
    3. air cam biasa ja....tak pasti abt shade, tapi makcik letak kat porch, pagi terlindung lah tp petang matahari mcm biasa ja....
      pudina kesum n selasih agak senang hidup

      Delete
  5. Banyaknya hasil tanaman, seronok tengok.
    Walaupun MIL yg tanam, tapi McKantin yang jaga so kiranya boleh dianggap your own lah kan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. When people come to the house, kembang ponggong bila org puji taman very green....tapi bila tanya sapa tanam....hehe terus kecut semula :))

      Delete
  6. Jadi teringat kat rumah kampung, yang segalanya boleh dipetik tanpa perlu ke kedai.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan kalau kat kampung............tapi kena rajin le

      Delete
  7. wah..ini sudah bagus. nak masak apa just petik dari pokok je...haisy..ini mendatangkan cemburu ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cemburu cara sihat adalah dialu alukan :))

      Delete
  8. Hi Makcik, begitu will not be seeing you at the pasar beli sayur, ha ha.
    Apa nak, step outside, pluck fresh.
    Makcik, tada tu 4 angle beans?
    What we buy here comes from Thailand or Vietnam. Daun pandan, 4 angle beans, that curry leaves.
    Have fun , Makcik.....keep well.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee,

      I have to buy those seeds....thought of growing them....but most of the time i end up sewing or baking...gardening is not in my resume :))

      Delete
  9. ada tak orang kata sekangkang gorila

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha, gorila kangkang kat rumah bang-low dik oiii

      Delete
  10. woaahhh... banyak hasil tu.. saya pon tangan panas mak kata... semua pokok longlai kalau saya jaga atau siram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tangan panas ni alasan atau kebenaran ye....makcik pun mcm you...tanam pokok hari ni...seminggu dua kemudian, pokok tingal nama je...

      Delete
  11. salam mck..cek pun tangan panas....satu-satunya hasil yang cek tanam pun pokok lemuni..skrg dh besar panjang dah..pokok ni hidup pun sbb dia snng tumbuh kot..main cucuk je ranting yg jiran nak buang..sebut ni rindu pulak nak makan nasi lemak lemuni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok lemuni tanam atas tanah lagi baik sbb pokoknya besar...yg dalm pasu ni...tak tau lah berapa lama tahan

      Delete
  12. kat umah zi banyak pokok2 daun hiasan je (sebab takde bunga hehe..bila tanam pokok kunyit, pokok kari, serai tak nak hidup..pakat mati ramai2..sabo je la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gi tuai kat pasar je zie....tak yah nak siram letak baja bagai....

      Delete
  13. McK... daun kadok BUSUK! ek... hehe.. karipuley.. mencucuk idung.. pudina, basil, pandan sangat nyaman, limau purut wangi..melor dan kenanga bila senja semerbak... kan...kan... tanamla bunga kantan.. sangat cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah bunga kantan kena lah beli pasu gedebak baharu pulak. ni pun kelmarin kawan bagi, batang pokok remunggai (tahu).......kena tanam atas tanah sebenarnya.......

      Delete