Wednesday, December 2, 2015

Hello Makcik, you on strike ke?




Opocot!!!!

Dapat komen tu dari kenalan makcik yang tinggal jauh dari Malaysia...yang Perdana Menteri depa sangatlah handsome bak pelakon holiwud :)

Thanks buddy, you woke me up.

Ya, makcik  sebulan tak update. Sana sini makcik jalan, klik sana klik sini.....hmmm gambaq tak elok, ok tak jadi entry.

Nak kata sibuk, tak lah sibuk sangat, nak kata tak sibuk punnnnn...sibuk la juga.

Okay kawan, saya janji, saya akan update blog sekerap mungkin..(as frequent as i can).


Cerita kelmarin dan hari ni:

Makcik ada sepasang sugar glider, lama dah bela. Sejak akhir2 ni tengok macam tak sihat, bulu kat ekor semakin hilang....

mereka ni bukanlah species manja/diberi manja.

Makcik tak berani nak pegang, hanya urut2 kepala masa dia orang makan saja...

Petang semalam (kemarin la tu), bawa mereka ke klinik, doktor kata fungus.

Makcik bagitau yang depa ni makan epal, baby food (heinz), honey, carrot & white egg-selang seli

Tapi doktor kata kena bagi live protein ie, live cacing! Gila hang, nak mampus? Silap silap nanti sugar glider hidup sihat makcik mati ketakutan.....creepy crawlies are NO NO to me....takut weiii

Ok ok, sambung cerita....

Doktor ada bagi ubat untuk cuci, tau lah kan, binatang kecik sekenit tu susahnya nak cuci, tapi nampak yang satu ni ;Eman dah macam tak larat.

Beberapa kali sebelum tu, tengah elok2 bergayut kat kayu....pelepuk jatuh ke bawah, so the grip is not there.

Pagi ni, dia dengan susah payah cuba bergayut....kesian tengok...he tried so hard......:((


"Tangan" depan tu dah tak boleh grip dah

Two hours lepas makcik ambik gambar ni, Eman dah tak bernyawa...sedih juga.






Maka tinggal lah  Ecah keseorangan.......jelas dia dalam kesedihan....kan??

Be strong Ecah, I will give you food as usual, but yesterday you gigit jari I....sakit tau!!









McK
























21 comments:

  1. alololooo.., kesian mcK .,

    ecah kesedihan....kot ingat org tak suka dia kott.. tu yang.. geget jari diaa..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ecah masih kemurungan la Suzie...sian dia...turun makan then trus masuk dlm tempurung dia

      Delete
  2. cari kawan satu lagi buat teman utk ecah tu MCK. Nanti dia kemurungan dok sorang2

    ReplyDelete
    Replies
    1. makcik tak berhasrat nak menambah ahli, walau kesian tengok dia keseorangan

      Delete
  3. Hi MCK, how you doing? Me too thought you on strike, stop blogging. hahaha....
    Your sugar glider look cute but poor thing Eman left. Should get another partner to play with Ecah.

    Have a nice day, regards.
    Amelia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Amelia. Ya lah i have been out of blogging radar for quite sometime, idea pun susah keluar mau buat blog entry.

      Hopefully will be able to share more cerita in days to come,

      I have no intention to add another sugar glider, tapi sangat lah kesian tengok Ecah sedih....tengok lah macam mana...it's heartbreaking to see them die

      you take care ya

      Delete
  4. Hi Makcik, ni saya dari tu negeri ada handsome PM, ha ha...
    Makcik, saya ta'pernah dengar ke bacha ke tengok ni 'sugar glider'. First time see one. And I've been to all the hutans in Malaysia, Sabah and Sarawak too. But he looks cute...dia lupa you da boss gigit your finger? Looks cute too.Nama dia Ecah? Bukan Bond ke Rambo? Ha ha.

    Ok, glad you no longer on strike, ha ha...Ok you keep well, jangan nyet nyet nyet on your Iphone bila you pergi cycling, chari pasal tu.
    Simpan satu lagu dalam hati, have a great week.
    Best regards from Canada.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Lee,
      Ya ini lah dia kawan saya dari negeri "handsome PM", hahahhah

      Sugar Glider, a nocturnal omnivorous, serupa tikus/squirrel, boleh juga fly/glide serupa batman :)) You dalam hutan nampak busarr punya animal, ini sugar glider very kecik, itu la you tak nampak.

      It was my son who bought a pair, then left me to jaga when he entered college. Only recently they don't look okay, so i took the to vet, mana tau the very next day dia mati.


      Haha TQ. i will try to write short short story more frequent, mau tulis long long story like you tak pandai..

      Take care and have fun

      Mck

      Delete
  5. inalilahiwainailaihirajiuun..yang hidup pasti mati..cuma tak tau bila kan
    nekcik pun asyik tengok anak anak bulus ni mati..lepas sekor sekor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih kan nekcik. dulu makcik ada arnab.....mati juga lepas 2 tahun...:(

      Delete
  6. Betul, kena carikan pasangan tuk si Ecah tu... takut nanti kemurungan akibat kesepian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah pikir2 ni nak carikan dia pasangan ke atau nak kasi je dia pada kawan yang nak cari partner...

      Delete
  7. Baru tau sugar glide ni omnivor...igt kan makan buah aja....hahahaha...bagi lah Ecah tu cacing makcik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. OOOOO sorry banyak2, no cacing! baik lah makcik kasi telur putih rebus.

      Delete
  8. Bagi dried mealworm pun bole..carik kat online pun boleh, gi website chubbypetsgarden..rupa dried mealworm to camni: http://www.chubbypetsgarden.com/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=1155

    -Eka

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ eka, makcik pernah bagi dried worm tu....tapi kan sebab dalam otak dok ingat worm.....so i always thought they were alive! geli serupa tu juga

      Delete
  9. Kesian Ecah... pastinya dia kesunyian dan kesedihan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kakcik. dia cuma turun makan lepas tu terus masuk dok dalam sarung dia

      Delete
  10. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  11. Kalau keseorang boleh dpt penyakit kemurungan tu huhuu..

    ReplyDelete
  12. bukan nama dia labu dan labi ke?

    ReplyDelete