Saturday, December 26, 2015

Sedap habaq hang........


The entry title...............itu 'hang' is not gantung ya..

It's a word to indicate "you" a colloquial widely used in the northern states of Malaysia, Tanah  Air Ku.

"Aku habaq kat hang.....cerita tu best" = "I tell you....it's a nice story" (direct translation)


Ceh, ni bukan kelas bahasa, makcik tak ambik linguistic ya, jadi words yang 'bombastic' tiada dalam vocabulary makcik.


  Hehe, semenjak dua menjak ni, makcik rajin sikit masuk dapoq.......rindu kat periuk belanga.....

Eh, bukan bukan...periuk belanga hari hari dok guna....masak nasi, masak gulai..kan kannn.

Nih, i missed my oven, i missed baking and i missed cooking food other than rice!

Dalam banyak2 yang dok buat tu, ada yang jadi, ada juga yang kurang menyerlah.

Kata omputih....."Practice makes perfect".......kalau tak jadi...cuba lah lagi dan lagi dan lagi....kannn?


Kelmarin teringin sangat (walau tak mengandung) nak makan pulut, jadi pi Mar-Ket (orang penang tak kata pasaq tau) and beli lah pulut....tak banyak, 200 gm ja.....tu pun tak habis


Pulut kukuih salut nyoq 
:))
(Pulut kukus salut kelapa parut)






Letak ikan kering goreng kat dalam tu......



PERGHHHHHHH.......sedap baq hangggg


Kalau teringin boleh buat....senang saja...kukus pulut, letak santan macam buat pulut kuning tu....

Nak makn terus dengan kelapa parut & ikan kering pun okay.....nak buat macam makcik buat pun okay

 Happy SabtuDay. Be happy.





McK



10 comments:

  1. org utara memang makan lagu tu...tapi mck terlebih rajin .dok gentel2 boh ikan kering.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh, makcik yang tak tau lah nieda oii. Pernah makcik pi kawan akad nikah...lamaaa dah lebih 20 thn dulu di area sempadan penang/kedah/perak....pagi...depa jamu pulut...sepinggan bak, hadoi macam makan nasi thg hari tu...tekejut & pastilah tak boleh habih.

      Delete
    2. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




      (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







      Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

      Delete
  2. Hello Makcik, wishing you and family the Seasons best wishes, and a very happy new year.
    Go ahead and link to my blog, no problemos, but terima kaseh seribu to your warm and kind gesture. I appreciate it.
    And yes, the videos of the Canadian kids singing the Arabic song has gone around the World. Its a beautiful song.

    Re your kueh here da lama ta'makan tu, agak2 nya lebeh 30 years. Ada lgi? Ha ha. Take care Makcik, and happy new year.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee, itu pulut i cn make anytime when you are here :))

      Thank you. I will link it in my next entry.

      Have a definitely cold winter :)) take care mr and mrs Lee

      McK

      Delete
  3. Assalam. Syok pulut nyok tu. Saya tak buat apa.. makan kedai kot pagi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betoi zana, sesekali pekena ni, best.

      Delete
  4. Balik ni nak kukus pulut jugak lah....

    ReplyDelete