Wednesday, December 30, 2015

Welcoming 2016....



Salam akhir tahun 2015.

Umur makin meningkat, harap harap tahap kematangan juga meningkat setara umur.

Sepanjang tahun dengar gaduh sana, lawan sini, kenyataan situ, penafian sinunnnnn.

Hmmmm, apa pun di harap tahun baru ni, minda kita lebih terbuka.

WE want to see love and harmony.

Makcik tak tau nak cerita pasal apa sebenarnya......dok bilik ekon, otak pun sejuk...idea tarrak

Nak cerita pasal azam???? hmmmm, azam pun tak tau apadia, macam mana nak set azam? :)


Makcik ada kawan yang sangat sangat pandai bercerita......dia tak duk Malaysia lah....dah migrate.

Semangat keMalaysiaan beliau masih tebal, walau bahasa dah lintang pukang.

Bahasa belum merdeka katanya. :)

Bila dia tulis cerita....boleh rasa yang dia sangat buat 'homework' tentang apa yang di tulisnya...

So bila kita baca entry beliau, kita boleh rasa kita kat situ.

Blog private beliau, makcik pun dah tak boleh masuk.....pintu ada mangga besaq.

Tapi blog public, sapa pun boleh access, and satu entry baru2 ni yang sangat memikat

Dengan keizinan, makcik kongsikan entry ni, ada video yang makcik rasa ada message tersendiri.

Nak attach hanya video tak tahu, jadi kalau nak terus ke vidoe, scroll saja sampai jumpa ya

Enjoy:

Uncle Lee, thank you seribu for allowing me to share your link here


A Moonlight Rendezvous: From Across The Seas, The Very Best Of Seasons Greetings.



Masa start blogging, pakcik kata, gunalah gambar family sebagai header..........



Header picture yang terawal

Tahun ni dah bertambah, jadinya nanti akan ada lah yang baru ye :)


Nak tukar lebih2 tak berani.....kang hilang terus blog...hmmmm jenoh panggil bomoh buah nyoq pulak mai cari....



McK




23 comments:

  1. Hello Makcik, ha ha ha, I love your "bahasa da lintang pukang". Betul tu. Ya la, my bahasa was from Tunku Abdul Rahman's time, with a Malay Chegu we nicknamed him "Chegu Batu Caves" sebab dia punya satu gigi depan MIA. So where's there no 'S', we'll hear an 'S'...angin masuk, ha ha ha.
    Saya selalu kena marah as joke joke with him how he eats satay? Just tarek terus, ha ha.

    But being in Canada about 30 years, it is good friends like you who keep my memories of Malaysia refreshed. And ya, I still simpan hati of my old days, ahemmm, dating beautiful sarong kebaya Kelantan maidens at Pantai Chinta Berahi. Or at Penang's Batu Ferringgi.
    Or the Makciks asking me, "Lee, bila la nak kawain anak Salmah saya"?
    And my best excuse, "Makcik, saya kena tranfer pergi Sarawak dua tahun".
    Dapat la chabut.

    Terima kaseh la for the advertising re my pondok...saya suka hati Makcik enjoy that posting...and yes, Canadians are very welcoming, warm and friendly people, and sekarang kita ada handsome PM Justin Trudeau, dia tu buat perumpuan muda ke ada umur lupa hubby nama, ha ha ha.

    Makcik, I suka your header gambar of that rambutan tree, Very rendah pokok tu. Di mana tempat ni? Your kebun?
    Here's wishing Makcik and family the very best of the New Year.
    Happy New Year, Makcik. And simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lee,

      I have been very poor at keeping my blog updated! Usual excuses lah....:)

      Yes that header photo was taken at my hometown in Seberang Perai, Infact I held my son's recent wedding reception there.
      You are now a canadian, born and once living in Malaysia.

      Batu Ferringhi is now sudah busy, unlike the yester years but the beaches are still beautiful.
      Inform me if you want to balik Penang okay
      Rgds..Mck


      Delete
    2. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




      (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







      Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

      Delete
  2. Moga 2016 membawa sinar dan harapan buat kita semua. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin. Alhamdulillah, a blessed one month has passed

      Delete
  3. Selamat Tahun Baru 2016 McK... enjoy dan sporting sungguh satu family untuk sesi fotoshoot tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun 2016 sweetie, moga tahun ni membawa keberkatan

      Delete
  4. Happy New Year my McK. Saya ada 5 benda yang saya nak tahun baru ni, tapi tak leh cakap, nanti tak jadi malu. BTW gambar header tu cantik. Nampak sangat penyatuan keluarga. Bye McK. Ada umur jumpa lagi tahun baru nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy nwe year Othman Zan. Awat pulak nak malu....hasrat ada 5, pasang azam nak capai semua....dapat separuh pun dah boleh kira kejayaan la kannn.....:)

      Delete
  5. saya tak dan tengok header awal MCK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik pun tak dan (terlupa) nak simpan header2 lama

      Delete
  6. sama ler kita. kang kalu dah hilang jenuh tak tahu nak panggil semula. wahasil guna ajelah header yg ada ni sampai ke tua...hiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha sama sama kureng sikit tang IT ni...takut buat itu ini, hlang terus blog nanti

      Delete
  7. Hi MCK, Happy New Year to you and family.
    Very nice and creative header picture. If masuk contest sure can get first prize. Our kawan with his lintang pukang sebelum Merdeka bahasa, I agree with you he is a good author. I presume nobody can blog like him. But I really admire their very hansem PM with his boyish look. hahaha.....

    Best regards,
    Amelia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy New Year Amelia.

      Hahahaha, mau masuk contest that pic with title "back to nature" boleh?
      Agree with you, i have not come across a blog that is so well planned & beautifully written as Lee's

      rgds...mck

      Delete
  8. betul.. leka kalau baca blog Uncle Lee.

    blog saya penuh dgn gambo je.. dasar pemalas

    ReplyDelete
  9. jarang sangat pasang azam kak.. malas.. buat apa patut je. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah sama lah Yan. Makcik pasang azam masa skolah saja...tu pun sebab kena buat essay masa subject english/Bahasa :))

      Delete
  10. Hello Admin!
    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete