Thursday, December 10, 2015

Lady Michelin


Salam Khamis

Dalam 20 hari lagi, kita lambai pada 2015 dan masuk pulak 2016.

Another year, another resolution, another delay, some improvement.

Bergantung pada individu, ada yang sentiasa mau improve oneself to become a better person, slowly, steadily but surely.

Ada yang 'semangat hujung tahun' nya sangat membara...itu ini dia nak buat.....come the new day....its just like any other day.

Apa2 pun moga kita selalu menambah baik kehidupan kita, baik dunia maupun akhirat.

Moga hari hari mendatang menjanjikan kehidupan yang lebih tenang dan sempurna...Aamiin.



Ni bukan tazkirah................

Ada dak ketikanya mak bapak kita, atau pun orang orang yang rapat dengan kita menegur sesuatu yang kita lakukan....

Baik ka buruk ka..............ada dak???

Selalu kita dengar akan pesanan.......

"...saling tegur menegur, saling pesan memesan..." supaya kita ni tak lupa diri.....tak terlebih perasan di hati.


We need our loved ones around us to always keep us grounded, to remind if we have gone overboard.... to tell us if we overdo things......to tone us down if we seem to only look up...and to bring us to the right path if we seem to deviate.

Sila lah terima teguran dengan hati terbuka, memang kadang tu telinga panas, hati terbakar dan perasaan terkoyak bila kita di tegur, di nasihat, di beritahu berkenaan sesuatu.....

Satu kita kena ingat: Cuma orang yang sayangkan kita sahaja akan menegur....

Orang lain: Ada aku kisah???? Lantak kau la...(kan???, kasaqnyaaaa makcik oiii)

Tapi tak salah kalau kita, cool down, tarik nafas.....and reflex apa yang di perkatakan.

Sebabnya, we can't even see what's on our back, no mata behind kannnnn.....

Kalau betul kita salah, kita betulkan.

Kalau tak salah, kita diamkan tapi kena juga check kenapa terjadi salah anggap tu....

Sebab kalau kita tak fikir..................kalau kita tak peduli apa orang nak kata........kalau kita tak kisah nak ambik pot dengan nasihat orang...

Akhirnya.............



Akhirnya............

Kesudahan nya....................










Jadi cam ni lah.....tak dak orang bagitau lah tu..
........atau dia ingat okay..
Dear sister, you got no mirror at home eh??


Sapa yang malu?????      Kitaaaaa jugak.

Nota: Gambar ini di ambil dari FB dengan kebenaran tuan yang publish this photo





McK




11 comments:

  1. Aduhai...

    iyalah kadangkala meviralkan tu lebih senang dari menegur...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. ni satu benda yang pasti naik tak turun turun

      Delete
  3. kite tegur sebab kita sayang dia... supaya dia tak buat lagi... supaya dia rasa orang sayang dia.. bukan sebab nak buruk2an dia... kan2..?

    tapiiiii kan.... dia pulak yang cakap...

    "ade aku kesah ke orang nak cakap ape pasal aku..aku rasa aku ok pe..."

    kalo orang macam ni.. kite nak buat ape kat dia mcK.. ?

    sat lagi kita sumbat mulut dia dgn cabai kang kata kite aniaya dia...

    tak sayang diri sendiri org jenis gini kan.. ? ..

    heheheheee....

    #tetibanaknaikETSjumpaMCKmakancendoi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biaq lah ia terjun dgn labu labunyaaa....

      #pilahbooktiketetstapinextweekmcktakdakpenang#

      Delete
  4. setuju....saya merindui teguran untuk memperbaiki diri dari bonda. semenjak kahwin dan mendirikan rumahtangga, bonda sudah berhenti menegur. bukan kerana diri ini sudah perfect. saya tetap merindui teguran dan nasihat dari bonda....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah kawin tu bonda pun..."pandai pandai lah melayar bahtera tu..." tu yang dia tak tegur, tapi tak semestinya dia tak perhati...

      Delete
  5. Assalam McK. Satu je yang saya harapkan new year ni. Self-Improvement. Doakan saya ye McK.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah boleh kalau kita determine...McK pun ke arah itu....

      Delete
  6. saya nengok pun malu..
    * tutup muka*

    ReplyDelete