Monday, October 28, 2013

3K & 1B...Kayuh, Kalut, Kuali & Bomba.

Salam Senin....

(Senin = isnin, monday)

How was your weekend?

Sini hari sabtu hujan, so activity sekitar dalam rumah ja......

Ahad cuaca cantik!

Jadi kami pun keluarkan lah kuda dari kandangnya




Ini kuda terpaksa panjat dinding......
tak ada space lagi kat ground




Dalam dok kayuh tu terjumpalah pulak 'minah' ni...

Singgah sat join dia...........






Yeay.....
beat her by the nose(not by the teeth)



OTW balik lepas kayuh, singgah beli nasi lemak;

Bagi menggantikan lemak2 yang sikit terhapus tadi tu...


Sedang syok menjamu selera, eeee ooooo eeee ooooo dengaq bunyi bomba....

ni noo ni nooo ...bunyi ambulan....apakah itu?

Tengok orang dah ramai dekat foodcourt depan rumah.....

Makcik kepoh ni pun pi la tengok....


Awat awat??




Nampak dua keta bomba & satu ambulan


Nampak pintu gerai yang terkopak?.....
Mami tu lah yang panggil bomba... 



Alkisahnya, peniaga gerai kat situ sudah nampak asap keluar dari gerai yang berkunci ni...

Bila asap dah makin tebal, pintu tak boleh buka.......paniclah orang sekeliling.....

Dia orang buat distress call....

Makanya bomba, ambulan dan polis pun tiba.....

Pong pang pong pang, bomba dok pecah pintu gerai.....

Makcik pun tengok jauh jauh laa....segan pulak nanti org ingat reporter tabloid....


Pintu pun terbuka, abang bomba masuk...... abang bomba tu keluar...........sambil carry subjek in question tu..........               




V
V
V
V
V
V
V
V
V
V





Ini lah dia 'mangsa' asap tebal itu


Dan sudah pastinya lah kuali itu tidak panjat  and tenggek dengan sendirinya atas dapur itu ye....

Tuan empunya.........we called him abang kalut...... was nowhere to be found that day.

Haish, bikin semua orang kalut saja...............

Sajalanaktambah: Abang kalut itu adalah UM graduate in mathematics okay, gamaknya dulu masa study dok asyik tengok figure saja, tu yang ka  ka ka ka ka lut tu....







McK





14 comments:

  1. Ingat gerek tu saja ambik gambag kot tu...ahahaa...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. ha-ah.....kuali tu kira dah cedera kekal tau...hancus

      Delete
  3. Wah sempat McK jadi reporter!
    Boleh cete pasal aktiviti skan air kat tanjung bungah, macam menarik je utk anak2,
    insyallah mama dh tempah homestay kat T Tokong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. reporter karatz...hahaha. pernah dengar pasal water sport kat tg bungah tu tapi tak tau detail sgt...nanti sampai sini, kalau ada masa luang call la makcik ya..harap2 ada rezeki jumpa

      Delete
  4. Replies
    1. harus la mami tu ketaq....jiran berkembaq kot :))

      Delete
  5. Kami dulu kata Senayan (Isnin)....
    Kedai dok tutup lagi... maknanya dari malam la kuali tu diok ataih dapoq....

    ReplyDelete
  6. mak/tok dulu pun sebut senayan.

    tah la makcaq...kot subuh2 sepi'e dia mai masak kot

    ReplyDelete
  7. abg kalut tu jual apa makcik? Boleh la try masakan dia kalau saya ke Astaka lagi...hahahhaa

    beskal makcik pakcik brand apa? Cervalo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah abg kalut tu juai cucoq tempek nyoq cicah kari/sambal tumis...aka lempeng aka pancake....

      beskal...makcik = s-works, pakcik = cannondale

      Delete
  8. Nampak kecil tapi risikonya besar

    ReplyDelete