Tak biasa pi vietnam, jadi tak tau lah kat sana ada ka benda ni.....
Alahhhh macam mee bandung, ayaq bandung la.....
Pi Bandung, depa pun tak tau benda tu wujud....
Makcik nampak Rice paper ni kat satu kedai jual bahan2 kek...out of curiosity, makcik beli lepas dapat sikit penjelasan dari tokey kedai tu...
Ni lah rupa bungkusan rice paper tu.....
rupanya...macam "clear plastic sheet"
Ada 2 size, yang ni besar punya.....takut tak pandai nak balut kalau guna yang kecik
Makcik google utk filling....tapi makcik guna apa2 yang ada.....
Crab stick, hiris memanjang atau biar camtu je
Udang, buang kulit, rebus
Daun bawang, kerat ~3"
Daun pudina
Daun selasih
Daun ketumbar
Timun, kerat ~ 3" and hiris panjang (julienne)
Carrot, kerat ~ 3" and hiris halus memanjang
Bihun, celur (makcik tak letak)
Assemble;
Nak balut dia agak susah tak lah payah mana pun kalau kita buat kali pertama. Rice paper tu cepat juga lembik bila kena air...
- Sediakan semua bahan2 yg nak letak dalam spring roll berdekatan 'workstation'
- Sediakan satu bekas (besen) air, cukup untuk celup rice paper.
- Kitchen towel lembap, untuk lapik rice paper.
- Dah ready semua tu? Ayuh.
- Celupkan satu keping rice paper dalam air, bukan rendam ya.
- Letakkan rice paper yg dah dicelup tadi atas towel lembap tu.
- Cepat2 letakkan filling, macam popia.
- Lipat kedua2 tepi, gulung.
- Siap. Makcik cicah sos cili thai saja hari tu.
Nak cerita panjang2 tak pandai lah ai....experiment sendirilah ya....
Kalut sgt...lupa letak segala daun2
Colourful & tasty spring roll
McK
whoaaaaaaaaaaaaaaa hebatnya mck,mcm kat pavvilion punya food court ada jual ni.
ReplyDeleteclap clap clap...:)))
Deleteooo...ada yg letak bihun ke..ingatkan orang letak suhun..teringin nak buat..
ReplyDeletesuhun pun okay juga....
Deletebestnya eksperimen ni..kulit popia tu nampak isi dalam.menarik.colorful..tasty hehehe
ReplyDeletebetoi zie lain sikit...yg normal tu tpg gandum..yg ni tpg beras (kot)...macam starchy sikit
Deleteohhh..
ReplyDeleteni lah bendalah yang macam pelestik tu!!!
pernah makan
sayur keluarkan..
makan bendalah tu je..
sila lah refer komen DZZ kat bawah tu...hehehe
DeleteSayapun tak makan sayur mcm Dr Singa.
DeleteGive me 5 dr singa!
Aina ni tengok jelah Makcik...lip pok lip pok...
ReplyDeleteJom kita pi Vietnam!
Jom.
Deletesedapnyaaaaa.....I ingat dulu kecik2 suka mkn gula2 udang yg ada inti kacang dlm dia. kt luar gula2 tu ada pembalut mcm kertas yg I rasa sebenarnya tu adalah rice paper. masa tu rasa mcm kagum sgt dgn gula2 tu sbb ada kertas yg boleh di makan!
ReplyDeleteoh yes betul tu.....makcik pun masih tercari2 benda tu sekarang
Deletemakcik, lama dah saya dok cari rice paper....keda jual bahan kek eh?
ReplyDeletekat supermart mungkin ada pun. yg ni makcik beli kat jelutong -Demeters, dekat pejabat pos
Deletehahahahaha..Dr Singa! macam budak2 tak makan sayur!
ReplyDeletekan kan......
Deletetapi kan dr.selalu nasihat patient "makan lah sayur-sayuran untuk sihat" hahahaha
Deletefirst time tengok benda ni. Makan mcm tu aje ke tanpa digoreng? Macam temaki sushi tu ke?
ReplyDeleteYB ngan dr singa kena makan setalam...sayur-less meal hahahah.
DeleteYes, macam tu saja tak payah goreng...cicah dgn sos...sos-dalam-botol atau sos buat ssendiri. alal ala sushi juga lah..tanpa nasi.
mesti sedap ni
ReplyDeleteLya, sedap bagi org yg suka....
DeleteMeleleh ayaq liyor i....
ReplyDeletemeh meh kita letak mangkuk tepi mulut...buat tadah ayaq lioq :))))
Deletemeh meh kita letak mangkuk tepi mulut...buat tadah ayaq lioq :))))
Deleteterliuq
ReplyDeletejom terai :D
DeleteWahhh comelnya. Sekali suap jer tu. Tapi saya tak pernah lagi jumpa dan tak pernah lagi la makan....
ReplyDeleteish azie...suap ayu ayu sikit...tiga empat kali ngap jugak baru habis
Deletepakcik confirm sedap...Tôi yêu này ăn Việt Nam, tôi yêu makcik
ReplyDeletePakcik! Cảm ơn bạn, tôi yêu bạn quá :))
Deletepakcik confirm sedap...Tôi yêu này ăn Việt Nam, tôi yêu makcik
ReplyDeleteHello Makcik, I suka ini Vietnamese spring roll. My first wife always beli tu packets and buat senderi.
ReplyDeleteAlso where we live across the road ada satu Vietnamese Pho noodle restaurant, one of the best in town too.
Owner opened that restaurant 10 years ago...he was driving a Honda Accord, few years later switched to a Lexus, today a Mercedes. Thats how good his business is.
There is a big population of Vietnamese people here, many came as refugees long ago, and thus lots of Vietnamese stores here.
Have you tried the Vietnamese Pho beef noodles? Boleh lupa nama mak, very delicious.
This spring roll like yours sama juga poh pia....and good for bila ada jemput kawan2 datang rumah.
Yours here in the pictures looks really nice....I think lima pieces for me, boleh juga, ha ha ha.
Have a nice day, Makcik...jaga traffic and don't talk on h/phone bila cycling.
Lee.
TQ Lee.
DeleteNasib baik your first wife buat....& make sure yr 2nd and 3rd wife also same person, else, that spring roll will be laced with racun tikus, habes cherita :)))
I have tried that beef noodles and yes, its palatable.
Over here many of them too...was told, with many of them around, population of dogs and cats reduced...you know what i mean hahaha
Have a great day Lee
rajinnya kak
ReplyDelete