Wednesday, May 22, 2013

Bila Brader ke Dapur: Ting tang ting tang alah brader..


Another Sunday activity....a very rare one.....

Lepas cycling activity hari tu, kita orang cepat balik rumah sebab ada benda yang nak di buat.......


Sebenarnya, minggu lepas pakcik was away on work assignment in India (mck kena tinggai lagi).

Bila balik sini..., amboiiiii......dok cerita la sedap makan beriyani sana...bla...bla....nasib baik tak cerita dia tengok aci-aci cun kat sana....

Then petang Sabtu, out of the blues dia kata nak buat biryani...from scratch....i said i have briyani spice...tak mau guna......i  started to scratch my head lah!

Sebelah malam, kita keluarlah pergi beli nahan2 yang nak digunakan.... 



With help of u-tube........



Pakcik salin resepi..:))


Ting tang ting tang alah brader.....


Perapan;daun ketumbar, pudina, yoghurt, serbuk pelaga (cardamon) garam masala, kunyit, halia/bawang putih mesin, cili hijau, serbuk cili, garam + jus limau.
(shhh...pakcik suruh bagitau: Buang cincin dulu okay sebelum buat kerja ni..)




Gaul



Perap sekurang kurang 30 minit



Siapkan bunjut (bouquet garni)
(Buah pelaga, bunga cengkih, lada hitam, kayu manis, bay leaves)
makcik tak ada cheese cloth, make do with tea/coffee filter pouch



Rebus air dengan bunjut + sikit garam; 
bila mendidih, masukkan beras and masak hingga 3/4 masak



Prepare bawang goreng




nasi yang 3/4 masak......







Letak ayam perap dalam periuk sesuai, lapiskan dengan 1/2 drp beras separuh masak tadi, tabur dgn cincangan daun ketumbar/pudina, sikit garam masala, serbuk pelaga & bawang goreng.
Letak lagi beras, tabur bahan2 diatas, di tambah dengan minyak sapi cair serta safron yg di rendam dalam sikit susu






Siap. letak doh (tepung + air) keliling permukaan periuk


Tutup dgn tudung, 'gamkan'supaya kejap





Masak atas api selama lebih kurang 15 minit/sampai nampak ada 'steam' keluar..
Kecilkan api & masak lagi lebih kurang 5-10 minit
Boleh buka utk check samada nasi dah masak



Dah siap...ni dah kalehkan nasi......
tu yg tak nampak benda2 yg tabur kat atas nasi 





Brader Chef yang shy-shy cat...:))


Pakcik punya lah excited percubaan dia menjadi, di-pack kan nasi bersama ayam seciput dan di beri pada kawan2nya......& yes, beriyani ni adalah SEDAP okay.


Maaf tak ada nasi yang di hiaskan secara proper utk bergambar.....kesuntukan masa sebab masa ni juga nak kena pergi ke seberang (read: mainland-across the jambatan) untuk 'intercept' son2 yang dlm perjalanan pulang ke kl fr class trip in langkawi.

Pakcik suka jugak masak masak ni tapi amat tak suka mengemas.........hmmmm.

Tips berguna :- masak nasi 3/4 masak baru masukkan dalam periuk bersama perapan. Mck pernah buat method ni tapi tak masak nasi dulu...ada juga mentah sikit. buat cara ni, nasinya masak cantik.
Di sebabkan kesuntukan masa juga, tak ada lauk/sayur/kerabu iringan...hanyalah nasi beriyani ayam tu semata mata.....

Kalu nak buat, cuba2 lah google beriyani rice ye....nanti dapat la yang versi India....pasti tak kecewa.

Makcik tak tau utube yang pakcik guna tu...dia pun dah gi kerja, so makcik try letak one of the tutorials yang makcik jumpa 

Mungkin lepas ni, nak try versi VahRehVah.com ni pulak







McK

35 comments:

  1. wah resepi pakcik salin begitu berformula....kagum!

    Dan ayam perapan itu sangat menggoda hati ini.....nanti buleh try ikut resepi pakcik....hehehehhe

    ***makcik lah yg jadi tukang kemas dapuq gitu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa la org pompuan.....kalau tak masak...kemas la..

      Delete
  2. sedap ni...saya mesti cuba..(****entah bila saya akan cuba*****)

    ReplyDelete
  3. Hello there I аm so thгіlled Ι found your website, I
    really found you by aссident, while I ωaѕ searching on Yahоo foг
    ѕomething else, Αnуhow I аm here nοw and woulԁ just likе tο say сhеегs fоr a
    fаntastic pоst and a all round еntertaining blog (I also love
    the themе/design), I dοn't have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic job.

    Also visit my blog post - disque dur SSD

    ReplyDelete
  4. assalam mck..

    uish..geram aih..beras panjang2. tengok pun dah boleh agak kesedapannya tu.
    tapi nak tanya, kenapa kena letak doh keliling periuk tu eh..? maap..soklan orang tak pandai ceruk dapur ni..serius... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doh tu kira sbg gam la...seal the steam from coming out....hehe makcik dulu letak lesung batu ja ataih tudung periuk

      Delete
  5. Have уou ever thоught abοut cгeating an e-bоoκ oг guest authoring on other wеbѕіtеs?
    I hаve a blog сentered on the samе іdeas you discuss аnd would really
    lіκe to haѵе you share somе stories/information.

    I know my readers wοuld ѵalue уour work.
    If you're even remotely interested, feel free to send me an email.

    Also visit my site: pub entertainment

    ReplyDelete
  6. assalam,

    tengok beras tu dah masak cantik, panjang ..dah tentu cara dan sukatan memasaknya yg pakar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik guna beras PUSA...yg di jual dlm pkt 2kg..mmg panjang

      Delete
  7. amboiii beras dia..ermm panjangg..(macam iklan tu hehehe)

    hebat la pakcik!tabik spring la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satni dia baca komen mesti kembang semangkuk tu :))

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  8. Bagusnya pakcik ni!!!! sanggup berguru dgn Youtube....
    Tercabar saya....sebab Fiza nak bersalin bulan 7 ni, dan dia berpantang kat rumah kami aja makcik( coz my son kena gi tadika...hahaa)...So , saya nak start belajar memasak...But, masa tu bulan Ramadan...bazar Ramadan banyak! hahahaha

    The beriani looks sedap sgt la makcik...beras panjang2..
    Hari tu ( hari yg kami pi rumah makcik tu), kami pi makan beriani Kapitan ;)

    ps: pakcik buat research pasai nyamuk India ke? hihihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doc boleh start buat simple dish...nasi sekali lauk like beriyani, claypot (u don't like this..), nasi daging....n lauk like daging goreng ngan kacang buncis...kira lauk n sayur bersatu la...tapi apa pun fiza needs proper fud...u n kids boleh sebat je apa2 :))

      Kat india...nyamuk tak larat nk gigit kot..ramai sgt...dia pi tgk supplier.

      Kapitan kat QB ke? Beriyani dia ok

      Delete
  9. Replies
    1. Pakcik punya speciality...char koay teow....very sedap.
      Bila dia buat beriani...mmg makcik tabik dah..cuma penat basuh periuk pinggan le

      Delete
  10. (Pak Cik): the actual youtube site http://www.youtube.com/watch?v=7HI1D6sti3g happy adventure :)

    ReplyDelete
  11. mak cikkkkkk x mai hantaq kat fiza sikit pun...sedih fiza tau....***nangis sambil guling2...merajuk ngan mak cikkkkkkk...huwaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..kesiannnn fiza...mai gulin depan rumah makcik.....nak tengok sat...paih tu kita mkn beriani...hahaha

      Delete
  12. Its like you learn my mind! You appear to grasp a lot approximately this, like you
    wrote the e book in it or something. I believe that you
    simply could do with a few p.c. to pressure the message home
    a little bit, however instead of that, this is magnificent
    blog. A fantastic read. I will certainly be back.

    Feel free to visit my blog post :: maquillage yeux

    ReplyDelete
  13. pakcik punya salin resepi dah macam nota exam.. hihihihi
    ~ekspresi chef tu bila makan, buat saya nak join nangis sama..wuhuhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tu nak exam la amin.....pemeriksanya ramai...food tasting :)

      Delete
  14. Cayalah Pakcik..mcm ni mck tak yah kedapur dah..untungnya makcik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sallyyyy. Mck still kena kemas...pakcik masak je

      Delete
  15. Wahhh hebat!! Sangat gigih nak masak biryani gaya ni. Sedap memang sedap tapi renyah kan. Bertuah makcik!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi renyah ayu.....ya bertuah makcik..kena prepare bahan2 semua....kena kemaih lepaih tu...kena jawab soalan2 prior to cooking...hahaha bertuah kan?

      How is dlittle princess doing?

      Delete
  16. salam makcik... btol2 teruja tgk masakan pakcik yg shy shy blkg senduk tuh... hihihi... kabo kat en.somi suh blajo ikut gaya pakcik.. ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut la makcik tgk ada tulih nippon ja....haha tak apa...
      Makcik pun teruja bila dia nk buat tu...bnyk jugak kerja
      Tp alhamdulillah belajar something....masak nasik 3/4 cook dulu baru add to meat :))

      Delete
  17. adehh.. tertukar jantina la makcik.. td tuh yang benar saya hana... hihihi

    ReplyDelete
  18. terliur tgk pakcik masak.. terer oh, pakcik.. ;)

    ReplyDelete