Another Sunday activity....a very rare one.....
Lepas cycling activity hari tu, kita orang cepat balik rumah sebab ada benda yang nak di buat.......
Sebenarnya, minggu lepas pakcik was away on work assignment in India (mck kena tinggai lagi).
Bila balik sini..., amboiiiii......dok cerita la sedap makan beriyani sana...bla...bla....nasib baik tak cerita dia tengok aci-aci cun kat sana....
Then petang Sabtu, out of the blues dia kata nak buat biryani...from scratch....i said i have briyani spice...tak mau guna......i started to scratch my head lah!
Sebelah malam, kita keluarlah pergi beli nahan2 yang nak digunakan....
With help of u-tube........
Pakcik salin resepi..:))
Ting tang ting tang alah brader.....
Perapan;daun ketumbar, pudina, yoghurt, serbuk pelaga (cardamon) garam masala, kunyit, halia/bawang putih mesin, cili hijau, serbuk cili, garam + jus limau.
(shhh...pakcik suruh bagitau: Buang cincin dulu okay sebelum buat kerja ni..)
Gaul
Perap sekurang kurang 30 minit
Siapkan bunjut (bouquet garni)
(Buah pelaga, bunga cengkih, lada hitam, kayu manis, bay leaves)
makcik tak ada cheese cloth, make do with tea/coffee filter pouch
Rebus air dengan bunjut + sikit garam;
bila mendidih, masukkan beras and masak hingga 3/4 masak
Prepare bawang goreng
nasi yang 3/4 masak......
Letak ayam perap dalam periuk sesuai, lapiskan dengan 1/2 drp beras separuh masak tadi, tabur dgn cincangan daun ketumbar/pudina, sikit garam masala, serbuk pelaga & bawang goreng.
Letak lagi beras, tabur bahan2 diatas, di tambah dengan minyak sapi cair serta safron yg di rendam dalam sikit susu
Siap. letak doh (tepung + air) keliling permukaan periuk
Tutup dgn tudung, 'gamkan'supaya kejap
Masak atas api selama lebih kurang 15 minit/sampai nampak ada 'steam' keluar..
Kecilkan api & masak lagi lebih kurang 5-10 minit
Boleh buka utk check samada nasi dah masak
Dah siap...ni dah kalehkan nasi......
tu yg tak nampak benda2 yg tabur kat atas nasi
Brader Chef yang shy-shy cat...:))
Pakcik punya lah excited percubaan dia menjadi, di-pack kan nasi bersama ayam seciput dan di beri pada kawan2nya......& yes, beriyani ni adalah SEDAP okay.
Maaf tak ada nasi yang di hiaskan secara proper utk bergambar.....kesuntukan masa sebab masa ni juga nak kena pergi ke seberang (read: mainland-across the jambatan) untuk 'intercept' son2 yang dlm perjalanan pulang ke kl fr class trip in langkawi.
Pakcik suka jugak masak masak ni tapi amat tak suka mengemas.........hmmmm.
Tips berguna :- masak nasi 3/4 masak baru masukkan dalam periuk bersama perapan. Mck pernah buat method ni tapi tak masak nasi dulu...ada juga mentah sikit. buat cara ni, nasinya masak cantik.
Di sebabkan kesuntukan masa juga, tak ada lauk/sayur/kerabu iringan...hanyalah nasi beriyani ayam tu semata mata.....
Kalu nak buat, cuba2 lah google beriyani rice ye....nanti dapat la yang versi India....pasti tak kecewa.
Makcik tak tau utube yang pakcik guna tu...dia pun dah gi kerja, so makcik try letak one of the tutorials yang makcik jumpa
Mungkin lepas ni, nak try versi VahRehVah.com ni pulak
McK
wah resepi pakcik salin begitu berformula....kagum!
ReplyDeleteDan ayam perapan itu sangat menggoda hati ini.....nanti buleh try ikut resepi pakcik....hehehehhe
***makcik lah yg jadi tukang kemas dapuq gitu?
Biasa la org pompuan.....kalau tak masak...kemas la..
Deletesedap ni...saya mesti cuba..(****entah bila saya akan cuba*****)
ReplyDeleteCuba jgn x cuba....
DeleteNak tiru 3x!
ReplyDeleteSalam utk pakcik!
Sila lah tiru mama ju...sedap tau
DeleteHello there I аm so thгіlled Ι found your website, I
ReplyDeletereally found you by aссident, while I ωaѕ searching on Yahоo foг
ѕomething else, Αnуhow I аm here nοw and woulԁ just likе tο say сhеегs fоr a
fаntastic pоst and a all round еntertaining blog (I also love
the themе/design), I dοn't have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic job.
Also visit my blog post - disque dur SSD
Ok. Tq
Deleteassalam mck..
ReplyDeleteuish..geram aih..beras panjang2. tengok pun dah boleh agak kesedapannya tu.
tapi nak tanya, kenapa kena letak doh keliling periuk tu eh..? maap..soklan orang tak pandai ceruk dapur ni..serius... :D
Doh tu kira sbg gam la...seal the steam from coming out....hehe makcik dulu letak lesung batu ja ataih tudung periuk
DeleteHave уou ever thоught abοut cгeating an e-bоoκ oг guest authoring on other wеbѕіtеs?
ReplyDeleteI hаve a blog сentered on the samе іdeas you discuss аnd would really
lіκe to haѵе you share somе stories/information.
I know my readers wοuld ѵalue уour work.
If you're even remotely interested, feel free to send me an email.
Also visit my site: pub entertainment
Noted
Deleteassalam,
ReplyDeletetengok beras tu dah masak cantik, panjang ..dah tentu cara dan sukatan memasaknya yg pakar..
Makcik guna beras PUSA...yg di jual dlm pkt 2kg..mmg panjang
Deleteamboiii beras dia..ermm panjangg..(macam iklan tu hehehe)
ReplyDeletehebat la pakcik!tabik spring la
Satni dia baca komen mesti kembang semangkuk tu :))
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteBagusnya pakcik ni!!!! sanggup berguru dgn Youtube....
ReplyDeleteTercabar saya....sebab Fiza nak bersalin bulan 7 ni, dan dia berpantang kat rumah kami aja makcik( coz my son kena gi tadika...hahaa)...So , saya nak start belajar memasak...But, masa tu bulan Ramadan...bazar Ramadan banyak! hahahaha
The beriani looks sedap sgt la makcik...beras panjang2..
Hari tu ( hari yg kami pi rumah makcik tu), kami pi makan beriani Kapitan ;)
ps: pakcik buat research pasai nyamuk India ke? hihihihih
Doc boleh start buat simple dish...nasi sekali lauk like beriyani, claypot (u don't like this..), nasi daging....n lauk like daging goreng ngan kacang buncis...kira lauk n sayur bersatu la...tapi apa pun fiza needs proper fud...u n kids boleh sebat je apa2 :))
DeleteKat india...nyamuk tak larat nk gigit kot..ramai sgt...dia pi tgk supplier.
Kapitan kat QB ke? Beriyani dia ok
wah pakcik masak! *salute!*
ReplyDeletePakcik punya speciality...char koay teow....very sedap.
DeleteBila dia buat beriani...mmg makcik tabik dah..cuma penat basuh periuk pinggan le
(Pak Cik): the actual youtube site http://www.youtube.com/watch?v=7HI1D6sti3g happy adventure :)
ReplyDeletemak cikkkkkk x mai hantaq kat fiza sikit pun...sedih fiza tau....***nangis sambil guling2...merajuk ngan mak cikkkkkkk...huwaaaaaaaa
ReplyDeleteHahaha..kesiannnn fiza...mai gulin depan rumah makcik.....nak tengok sat...paih tu kita mkn beriani...hahaha
DeleteIts like you learn my mind! You appear to grasp a lot approximately this, like you
ReplyDeletewrote the e book in it or something. I believe that you
simply could do with a few p.c. to pressure the message home
a little bit, however instead of that, this is magnificent
blog. A fantastic read. I will certainly be back.
Feel free to visit my blog post :: maquillage yeux
pakcik punya salin resepi dah macam nota exam.. hihihihi
ReplyDelete~ekspresi chef tu bila makan, buat saya nak join nangis sama..wuhuhuhu...
haha tu nak exam la amin.....pemeriksanya ramai...food tasting :)
DeleteCayalah Pakcik..mcm ni mck tak yah kedapur dah..untungnya makcik..
ReplyDeleteSallyyyy. Mck still kena kemas...pakcik masak je
DeleteWahhh hebat!! Sangat gigih nak masak biryani gaya ni. Sedap memang sedap tapi renyah kan. Bertuah makcik!! :D
ReplyDeleteBetoi renyah ayu.....ya bertuah makcik..kena prepare bahan2 semua....kena kemaih lepaih tu...kena jawab soalan2 prior to cooking...hahaha bertuah kan?
DeleteHow is dlittle princess doing?
adehh.. tertukar jantina la makcik.. td tuh yang benar saya hana... hihihi
ReplyDeletePatut la makcik tgk ada tulih nippon ja....haha tak apa...
ReplyDeleteMakcik pun teruja bila dia nk buat tu...bnyk jugak kerja
Tp alhamdulillah belajar something....masak nasik 3/4 cook dulu baru add to meat :))
terliur tgk pakcik masak.. terer oh, pakcik.. ;)
ReplyDelete