Wednesday, May 8, 2013

Bind, patch, applique = Craft


Hari ni adalah  hari "malas malas rajin.."

Badan malas tapi tangan rajin lah jugak  :)

Makcik tayang hasil tangan makcik few weeks back.....


Pakcik namakan ni ALL-WAYS-FULL in oppose to this one


This is mine & have already received request for this one, some wants exactly the same ( which is unlikely; no two are the same), some want smaller..........













makcik kena rajin sebab nak habiskan order bags yang berlainan pattern & design.

Jadi tangan dan minda kenalah agak tangkas walau badan cam 'lombapppp' jo


Tak dak lah sapa tanya, tapi nak cerita jugak.....buat reference kemudian hari.....

Juga tahun lepas makcik ada join this quilt group and do this "Birthday patchwork swap"........kita buat 12 keping patchwork (size di tetapkan) and to be sent to 11 others ( satu tu tuan sendiri yg empunya).....

Makcik pun buat lah.......tapi 2 orang tidak tunai kan janji  :((

; makcik bagi 11 dapat balik 9 je






Ni yang makcik buat (teknik: patch)


Tapi macam tak serik dengan kejadian di atas, makcik join pulak.......yang ni depa panggil

"Mek sue swap".......mek sue tu adalah wanita gedebak kat bawah tu....

Tapi yang ni hantar pada sorang je (cabut undi utk tentukan partner) & kena tunjukkan hasil pada organizer jadi pasti kita akan dapat satu from 'partner' kita tu...






My half-finished mek sue (teknik: applique)



So long....kita celoteh panjang lain siaran ye :))




Luv

McK





26 comments:

  1. saya suka beg kucing saya!!
    kamera dan semua lens boleh masuk duduk selesa kat dalam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya bag kucing ala2 henbeg - lembik lembik. TQ :)

      Delete
  2. Kagum kakcik dengan kerjatangan McK ni. :)

    ReplyDelete
  3. makcik cantiknya beg tu..cantik cantik cantik
    ermm betul la badan rasa lemau tapi tangan berjalan.zi pun sibuk nak siapkan jahit manik kat baju.tak sedar2 diri exam bulan depan..aiyooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik pon ada jugak exam next month :))

      Delete
  4. bila nak bukak butik henbeg kat Queensbay Mall makcik? :)

    makcik, pls sms/PM @ FB akaun nomot makcik, nak bayar baju tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak layak la lagi nak buka kat qb doc....buka dlm cyber pon tak sempat lg

      Delete
  5. tersangatlah cantiknya beg tu.tayang2;ah lagi.
    Gambar pakcik kat bwh tu hebat, mcm bintang filem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada lagi mama ju...nanti dah siap makcik tayang

      Delete
  6. woaaahhh... cantik catik..!!

    ReplyDelete
  7. waa...lawa makcik gemuk tu? makcik joint kat mana. Apple@ janome ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada join kat mana2 nieda....makcik gemuk tu makcik jumpa kat tenet, print then figure out lah nak buat camna.....blanket stitch guna machine. makcik guna bernina...masih blajar lagi...nieda pun sewing juga?

      Delete
  8. Wow!...cantik nye makcik....you are very creative. Kita macam serupa ya...suka handcraft.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya liza..seems like....I saw yr throw cushion punya creation in one of yr entries ...sama hobi...

      Delete
  9. memang cantik! jahitan kemas...taknak amik order ker? serius ni makcik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thx Q.
      Makcik ambik order...most are "made-to-order" . Boleh pilih bag pattern or colour preference tapi fabric design tak boleh sbb bergantung pd material yg ada

      Delete
  10. Hi Makcik, WOW! Sekali lagi......WOW! Now this is what I call real designer bag. With your designer initials, 'MK'....
    I love it Makcik even though I'm not a woman.....looks very original, and very classy.
    If I did nor read that you made it, would have thought it's a YSL or Dior, or Oscar de la Renta.
    Outstanding Makcik, I'm very impressed.
    So, no cycle racing, buat bag pulak, ha ha.

    Makcik, if put on YouTybe, tentu dapat orders from satu dunia.
    Good for you.....saya tengok ni tu bank manager nampak Makcik datang bank tentu order kopi, ha ha ha.
    Have a fun weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq v much Lee. I am happy when you n others appreciate my work.
      Haha itu bank manager jamu kopi sebab kesian sudah peluh mau bayar outang hahs

      Have a good weekend. :)

      Delete
  11. Makcik, may I have your kind consent to copy the first pic....I put in my pondok, credit you.
    Boleh?
    Ok, outang you teh tarek lambong tinggi.
    Lee.

    ReplyDelete
  12. salam kak... cantikkkkk... kretip! bab menjahit nih kita mmg lomahhh.. cuma tau pegang sudip garpu jek.. hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq hana. Ya baik lah cek dok menyerlah bersama sudip garpu ya...satni hana pun buat bag, makcik tak boleh cari mkn pulak dgn menjahit ni...hahaha
      Makcik kagum ngan hana punya cooking/presentation...tabik

      Delete